Het was een opmerkelijke aflevering van Bar Laat toen Ellen ten Damme gisteren aanschoof bij Jeroen Pauw. Hoewel ze openstond voor vragen over de rechtszaak rondom Ali B, had ze één duidelijke voorwaarde: geen foto’s van de rapper. Ellen speelt een bijzondere rol in dit schandaal, aangezien zij tien jaar geleden zou zijn verkracht door Ali B. Ondanks het feit dat ze geen aangifte heeft gedaan, besloot het Openbaar Ministerie (OM) hem toch te vervolgen voor een poging tot verkrachting, wat uiteindelijk leidde tot zijn veroordeling.
Ellen blikt terug
Ali B, die momenteel 43 jaar oud is, moet twee jaar de cel in, hoewel er nog een hoger beroep volgt. De rapper hoopt hiermee een kortere straf te krijgen. Maar hoe kijkt Ellen ten Damme terug op deze spraakmakende rechtszaak? Toen Jeroen Pauw haar vroeg hoe ze de zaak heeft ervaren, antwoordde Ellen: “Ik kijk er amper naar en ik bemoei me er niet mee. Het is ook niet mijn pakkie-an wat de media doen. Het heeft zeker impact en dat is jammer, want mijn doel was… Ik had helemaal geen doel eigenlijk, ik wou helemaal niks. Ik heb niks gedaan ook, zelfs geen aangifte gedaan”.
"Te complex voor een tv-itempje"
Hoewel ze duidelijk niet graag over het onderwerp praat, lichtte Ellen wel toe waarom ze er aanvankelijk voor koos om geen aangifte te doen. “Het is een heel lang verhaal wat ik niet in een televisie-itempje kan uitleggen, dat is jammer, maar het probleem is… Het doel van mij was uiteindelijk dat ik andere mensen wilde helpen. Er is een momentum gecreëerd, niet door mij… Het is voor mij al tien jaar geleden en ik heb het toen aan familie en vrienden verteld”. Volgens Ellen was haar beslissing om geen aangifte te doen ingegeven door de angst voor de publieke aandacht en de negatieve gevolgen daarvan. “Het is een heel persoonlijke zaak en ik vond het toen al geen zin hebben om stappen te ondernemen. Wat haal je op je nek? Je hebt met een bekende persoon te maken, dat wordt natuurlijk een circus of wat dan ook. Vreselijk”.
Het vermijden van "ranzige details"
Ellen benadrukt dat ze niets te maken wil hebben met de details die de media graag uitlichten. “Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik treed 350 keer per jaar op met bijvoorbeeld Baroque, straks doe ik weer kerstshows en die wil ik promoten, dus de enige reden dat ik überhaupt op tv zou willen komen is om te vertellen: ik heb een nieuwe plaat en ik ga op tournee!” Maar volgens haar draait het in de media vaak om iets heel anders. “De hele media wil alleen maar graven in privé en in ranzige details”.
Geen foto's
Op een gegeven moment ging het gesprek over Ali B zelf, waarop Ellen duidelijk maakte dat ze geen beelden van hem wilde zien. “Jij was met Ali B in een programma tien jaar geleden en Ali B heeft daar een poging gedaan om jou te verkrachten. Daarvoor is hij ook veroordeeld. Jij hebt gezegd: ik wil er wel over praten, of: ik snap dat je er vragen over stelt, maar ik wil Ali B niet zien, dus ik wil ook geen foto of een afbeelding van hem zien”, verhelderde Jeroen Pauw. Ellen bevestigde dat. “Die naam wil ik eigenlijk niet horen”, gaf ze toe.
Waarom geen aangifte?
Toen Ellen gevraagd werd waarom ze destijds wel naar de politie stapte, maar geen officiële aangifte deed, was haar antwoord dat de timing ongelukkig was. “Ik was in die periode dat die BOOS-uitzending kwam bezig met muziek te schrijven voor een voorstelling over seksueel misbruik. Ik dacht: het zal toch niet gebeuren dat misdaadjournalisten opeens een verhaal over mij gaan schrijven, en dat het lijkt alsof ik dat doe voor publiciteit?” Ze vond dat het verhaal een eigen leven ging leiden en dat wilde ze voorkomen. “Ik dacht: dit gaat helemaal verkeerd. Ik wil niet dat andere mensen met mijn verhaal aan de haal gaan. Ik zei: ‘Wat zijn de mogelijkheden?’ Ze zeiden: ‘De enige juiste weg überhaupt in zo’n verhaal, is via het recht”.
Lees ook
Yvonne Coldeweijer brengt heftig nieuws over Ali B naar buiten
Ali B nog verder in de problemen: ze komen achter hem aan
Een hoger doel
Hoewel Ellen liever geen media-aandacht rondom deze kwestie had gewild, erkende ze dat het uiteindelijk wel een hoger doel heeft gediend. “Ik heb dus gewoon mijn ervaringen verteld en that’s it. Voor de rest heb ik niets gedaan, maar vervolgens is het OM daarmee naar buiten getreden. Voor mij hoefde het niet, maar zij vonden blijkbaar dat daar strafbare feiten in stonden, dus zij hebben er een zaak van gemaakt”.
Het OM ging verder met de zaak, ondanks dat Ellen zelf geen aangifte had gedaan. Toch zag ze uiteindelijk de waarde ervan in. “Die BOOS-uitzending heeft dat wel veroorzaakt. Voor mij persoonlijk diende het dus een hoger doel”
Geen straf
Ellen ten Damme sprak zich ook uit over de celstraf, zij gelooft niet in straf: "Ik geloof in een soort bewustwording, een soort opvoeding wellicht. Maar straf hoeft van mij niemand. Wat dat betreft geloof ik wel in Jezus, de woorden die hij zei vond ik heel mooi: ’oordeel nooit, dat laat ik aan de rechter over’.”
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties