Deelnemer Steenrijk, straatarm blijkt welbekende oplichter

Show & Tel
Deelnemer Steenrijk, straatarm blijkt welbekende oplichter
Show & Tel

Deelnemer Steenrijk, straatarm blijkt welbekende oplichter

Deelnemer Steenrijk, straatarm blijkt welbekende oplichter

Het is weer kassa bij het ondertussen beruchte programma Steenrijk, straatarm. Zijn het niet ingehuurde acteurs of neppe filmlocaties, dan zijn het wel kandidaten die de boel bedriegen. Het Nederlandse publiek is er ondertussen helemaal klaar mee.

Jesper verdient miljoenen

Kijkers herkenden deze week al snel een bekend gezicht in de laatste aflevering van Steenrijk, straatarm. Jesper, de 'rijke' deelnemer van deze aflevering, zegt een succesvolle webshop te runnen. 'Ik run meerdere websites, nationaal en internationaal. Per jaar is daar makkelijk om en nabij een miljoen mee te verdienen. Daar ben ik heel eerlijk in. In de webshopwereld is dat heel normaal.'

Oplichterij

Maar deze webshop blijkt niet zomaar je buurvrouw's onschuldige brei-account op Etsy; Radar deed in Februari nog een onderzoek naar Jespers bedrijf, waarin blijkt dat hij zich schuldig maakt aan dropshipping. Dit slaat op verkopers die goedkope producten kopen vanuit China en dit voor 5x de prijs rechtstreeks laten bezorgen bij hun klant. Waardoor deze dus ook een erg slechte return policy kan verwachten. Want retourneer je iets naar China, dan ben je al gauw 20 euro kwijt.

Nep recensies

Volgens Radar had de webshop hier bovenop ook valse recensies. 'Ook de Consumentenbond besluit te waarschuwen voor de website. De klanten worden volgens de bond misleid met nep-aanbiedingen en heeft een zogenaamde score van 4,7 op Trustpilot, terwijl in feite op Trustpilot enkel slechte recensies te vinden zijn.' Na de aflevering is de webshop, genaamd Byzaazaa, uit de lucht gehaald, maar niet voordat Jesper hier flink wat knaken aan verdiende. Genoeg dus om bij het televisieprogramma als 'steenrijk' te kunnen verschijnen.

Kijkers zijn er klaar mee

Wie staat er toch aan het voortouw van dit alsmaar zorgopwekkender programma? SBS 6 moet hiervoor toch aan de tand gevoeld worden, volgens het Nederlandse publiek. Op twitter ging het zoals gewoonlijk los. Voorbeelden van reacties na het zien van de oplichter waren onder andere 'Doet de redactie geen research? Of vinden ze de praktijken van die Jesper normaal?' en 'De redactie had iets beter zijn best moeten doen. Twee oplichters in de uitzending. Hebben een heleboel mensen geld afhandig gemaakt met hun Chinese troep.' Het is duidelijk dat het programma niet meer veel misstappen kan begaan voordat het geboycot wordt.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN