Sylvana Simons is een Nederlands-Surinaamse politica, activiste, tv-presentatrice en mediapersoonlijkheid die vooral bekend staat om haar uitgesproken standpunten over racisme en andere maatschappelijke kwesties. Sinds 2018 is ze lid van het Europees Parlement (MEP) en vertegenwoordigt ze de partij Denk. Als Europarlementariër zet ze zich in voor gelijke rechten en kansen voor alle burgers, ongeacht hun etniciteit of achtergrond. Simons is ook actief in de strijd tegen genderongelijkheid en klimaatverandering.
Lees al het laatste nieuws over Sylvana Simons
Geboren op 18 februari 1974 in Paramaribo, Suriname, verhuisde Simons op haar vierde met haar ouders en twee broers naar Amsterdam. Ze groeide op in Nederland waar ze de lagere school en vervolgens de middelbare school aan de HBS Amsterdam West bezocht. In 1993 studeerde Simons af aan de Universiteit Leiden als politicoloog met als specialisatie bestuurskunde. Van daaruit begon ze aan een succesvolle carrière als televisiepresentatrice voor verschillende Nederlandse zenders, waaronder 'Kasjoe' van RTL4.
Simons is altijd gepassioneerd geweest door sociale rechtvaardigheid en begon actief deel te nemen aan politieke campagnes terwijl ze nog werkte als televisiepresentatrice. In 2003 werd ze door minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemd tot woordvoerder voor de campagne 'Geen discriminatie' van het ministerie, die tot doel had de diversiteit binnen de beroepsbevolking te bevorderen. Later dat jaar werd zij een van de oprichters van de NGO Stichting Present die discriminatie van etnische minderheden in Den Haag wilde tegengaan.
In 2016 richtte Simons haar eigen politieke partij Denk op, die pleit voor een grotere vertegenwoordiging van diverse gemeenschappen in de politiek en andere gebieden zoals het bedrijfsleven en het onderwijs. Tijdens de campagne voor de Nederlandse parlementsverkiezingen van 2017 richtte Denk zich op kwesties als racisme, integratie en gelijke rechten voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond of identiteit. Ondanks het feit dat ze bij deze verkiezingen geen zetels wonnen, kregen ze meer dan 70 000 stemmen, waardoor ze een van de meest succesvolle nieuwe partijen in de recente Nederlandse geschiedenis waren.
In 2019 werd Simons lid van het Europees Parlement als vertegenwoordiger van Denk en werd daarmee een van de slechts twee zwarte leden die op dat moment vanuit Nederland in het Europees Parlement werden gekozen. Als lid van het Europees Parlement heeft ze nauw samengewerkt met progressieve collega-wetgevers uit heel Europa om belangrijke initiatieven te bevorderen, zoals het garanderen van gelijke toegang tot onderwijs voor migrantenkinderen, het beschermen van de rechten van kwetsbare werknemers en het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Daarnaast maakte Simons deel uit van de delegatie van het Europees Parlement die vorig jaar Colombia bezocht om de mensenrechtenschendingen te beoordelen die daar plaatsvinden als gevolg van het voortdurende militaire conflict tussen regeringstroepen en guerrillagroepen die in landelijke gebieden opereren - iets wat niet kan worden genegeerd als we het hebben over haar invloedrijke werk voor het bereiken van sociale rechtvaardigheid in heel Europa.
Simons' toewijding aan het verbeteren van de samenleving door middel van activisme is erkend met talrijke prijzen, waaronder de Mensenrechtentulp van Amnesty International Nederland (2016), de IKON-prijs (2017) - uitgereikt door de Nederlandse premier Mark Rutte - en recentelijk een eretitel van de Universiteit Leiden (2020). Bovendien reikt haar invloed verder dan de politiek; tijdens haar werk als televisiepresentatrice hielp Sylvana meer zichtbaarheid te creëren voor etnische minderheden, zowel op het scherm als achter de camera, en inspireerde ze veel jonge mensen die zichzelf nu positief weerspiegeld zien in de populaire cultuur dankzij haar inspanningen van meer dan twee decennia geleden.
Ondanks het feit dat haar standpunten vooral tijdens het verkiezingsseizoen op weerstand stuiten, blijft Sylvana vastbesloten om te blijven vechten voor wat zij juist acht, zelfs als dat betekent dat bestaande systemen moeten worden aangevochten die voorheen onderdrukkend waren voor minderheidsgroepen - iets wat tot nu toe in haar hele carrière te zien is. Als zodanig kunnen we uitkijken naar de toekomst en zien hoeveel meer Sylvana zal kunnen bereiken zodra ze de kans krijgt om ons allen te vertegenwoordigen in de wandelgangen!