Wie is Dick Schoof, de nieuwe premier van Nederland?

Achtergrond
Wie is Dick Schoof, de nieuwe premier van Nederland?
Achtergrond

Wie is Dick Schoof, de nieuwe premier van Nederland?

Wie is Dick Schoof, de nieuwe premier van Nederland?

Dick Schoof is de verrassende kandidaat-premier van de nieuwe coalitie, aldus bronnen aan de NOS. De vier formerende partijen – PVV, VVD, NSC en BBB – maken het later vanmiddag officieel bekend.

Zijn cv leest als een thriller: de 67-jarige Schoof is momenteel de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder leidde hij de inlichtingendienst AIVD en was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarnaast was hij directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Oud-informateur Ronald Plasterk was eerst in beeld als kandidaat-premier. Hij trok zich vorige week terug. PVV-leider Geert Wilders had Plasterk achter de schermen gepolst, maar zijn omgang met patenten riep vragen op. Uiteindelijk besloot Plasterk om zich terug te trekken.

Video: Dick Schoof over het wetboek

Carrière Dick Schoof

Schoof studeerde van 1975 tot 1982 planologie in Nijmegen. Hij begon zijn carrière als beleidsmedewerker onderwijs bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Later stapte hij over naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), waar hij verschillende functies bekleedde. In 1996 werd hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Openbaar Ministerie.

Van 1999 tot 2003 was Schoof hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna werd hij directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid (DGOOV) bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), waar hij zich bezighield met nationale veiligheid en radicalisering.

Nieuw ministerie 

In 2010 was Schoof betrokken bij de oprichting van het nieuwe Ministerie van Veiligheid en Justitie, waarin het Directoraat-Generaal Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd opgenomen.

Hij werd eind 2010 directeur-generaal Politie op dit “superministerie” en was verantwoordelijk voor de vorming van de nieuwe Nationale politie. Gedurende zijn vijf jaar als NCTV werd hij geconfronteerd met uitdagingen zoals het neerschieten van vlucht MH17 in 20141.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties