Grootschalige belastingfraude Shakira liep deels via Nederland

Misdaad
Grootschalige belastingfraude Shakira liep deels via Nederland
© BSR Agency
Misdaad

Grootschalige belastingfraude Shakira liep deels via Nederland

Grootschalige belastingfraude Shakira liep deels via Nederland
© BSR Agency

Het werd enige tijd geleden bekend dat de Colombiaanse zangeres Shakira vermoedelijk meer dan 6,6 miljoen aan belastinggeld zou hebben ontdoken. De Spaanse justitie laat nu weten dat een deel hiervan via Nederlandse netwerken verliep.

Enorme boete

In 2012 en 2014 liep er al een fraudezaak tegen de zangeres. Ze zou voor 14,5 miljoen euro hebben gefraudeerd, waardoor de straf die haar momenteel te wachten staat flink stijgt. Dit komt neer op een gevangenisstraf van ruim acht jaar en een boete van 23,7 miljoen euro. Shakira wees een deal af met de rechtbank omdat ze zelf zegt niks fout te hebben gedaan, en komt moet daarom volgende maand voor de rechter staan voor deze zaak.

Te weinig belasting

De nieuwe zaak tegen de zangeres betreft fraude die zich volgens de Spaanse justitie afspeelde in 2018. Shakira gaf toen ruim vijftig concerten in meer dan twintig landen. Over de inkomsten betaalde ze veel te weinig belasting en de zangeres zou ook onterecht zaken hebben afgetrokken, zoals reisjes met een privéjet. Ze wordt nu aangeklaagd voor 5,3 miljoen euro aan te weinig betaalde inkomstenbelasting en voor ruim 773.000 euro aan onbetaalde vermogensbelasting.

Fraude in Nederland

Volgens de justitie verliep deze fraude deels via Nederland. Het Financieele Dagblad meldt dat het zou gaan om een bedrijf op de Zuidas in Amsterdam dat ook Shakira’s intellectuele eigendomsrechten beheert. Dit meldt persbureau Bloomberg.Alle zeventien de bedrijven die ze naar verluidt gebruikte om te frauderen, zijn gevestigd op plaatsen die bekend staan als belastingparadijzen. Hieronder vallen Malta, de Maagdeneilanden, Panama en de Bahama’s. In de meeste gevallen ging het om bedrijfjes zonder echte activiteiten; puur bedoeld om geld door te sluizen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties