Marc Dutroux wil met een enkelband de gevangenis verlaten

Misdaad
Marc Dutroux wil met een enkelband de gevangenis verlaten
ANP
Misdaad

Marc Dutroux wil met een enkelband de gevangenis verlaten

Marc Dutroux wil met een enkelband de gevangenis verlaten
ANP

De Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux doet een nieuwe poging om vrij te komen. Zijn advocaat wil volgens Belgische media nieuw psychiatrisch onderzoek laten uitvoeren en daarmee voor elkaar krijgen dat zijn cliënt met een enkelband de gevangenis kan verlaten. Hij houdt er rekening mee dat mogelijk in het buitenland moet worden gezocht naar een psychiater.

Terugkeer in de samenleving

Advocaat Bruno Dayez laat zich inspireren door de zaak van een andere tot levenslang veroordeelde moordenaar, Freddy Horion. Die stapte vorig jaar naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat concludeerde dat ook gevangenen met levenslang de mogelijkheid moeten krijgen om te werken aan hun terugkeer in de samenleving. Horion kreeg daarmee voor elkaar dat hij op termijn naar een instelling buiten de gevangenis moet worden overgeplaatst om te werken aan zijn re-integratie.

kans op recidive Dutroux groot

Het Laatste Nieuws benoemt wel dat er een groot verschil is tussen de seriemoordenaars, omdat Dutroux in tegenstelling tot Horion nog als zeer gevaarlijk wordt gezien. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer ontvoering, verkrachting en moord. "De psychologische experts die Dutroux in 2020 hebben onderzocht, vinden hem nog steeds gevaarlijk en achten de kans op recidive groot als hij wordt vrijgelaten. Dit rapport blokkeert momenteel elke alternatieve oplossing", zegt de raadsman in de krant.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties