Bijna alle stemmen geteld: 37 zetels voor PVV

Nieuws
Bijna alle stemmen geteld: 37 zetels voor PVV
Nieuws

Bijna alle stemmen geteld: 37 zetels voor PVV

Bijna alle stemmen geteld: 37 zetels voor PVV

De voorlopige voorspelling - gebaseerd op 98% van de getelde stemmen - wijst uit dat de PVV 37 zetels heeft gekregen, twee meer dan de exitpolls voorspelden. GroenLinks-PvdA volgt met 25 zetels, de VVD met 24, en NSC met 20, wat de PVV tot de onbetwiste grootste partij in de Tweede Kamer maakt.

Na deze overwinning lijkt Wilders de leiding te nemen in het vormen van een nieuwe regering. Onderzoek van Ipsos toont dat thema's als migratie en asiel hoog scoorden onder kiezers, wat de nationalistische insteek van Wilders (met de slogan "Nederlanders weer op 1") ten goede kwam.

Daarnaast toont de voorlopige prognose dat BBB 7 zetels behaalt, terwijl het CDA en de SP elk op 5 zetels staan. PvdD en FvD krijgen beide drie zetels.

Het aandeel van Bij1 in de Nederlandse politiek is flink geslonken. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 wist de partij nog 0,8% van de stemmen te trekken, nu is dat aandeel gedaald naar slechts 0,4%. Hierdoor lijken ze hun zetel te verliezen.

Het ziet ernaar uit dat de SGP nu groter wordt dan de ChristenUnie. Volgens de eerste uitslagen krijgen ze allebei drie zetels in de Tweede Kamer. Maar de SGP van Chris Stoffer heeft meer stemmen dan de ChristenUnie van Mirjam Bikker. Van bijna alle stemmen die zijn geteld, heeft de SGP er meer dan 212.000 en de ChristenUnie meer dan 207.000.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties