Eneco-klanten moeten betalen voor stroom die ze terugleveren

Nieuws
Eneco-klanten moeten betalen voor stroom die ze terugleveren
ANP
Nieuws

Eneco-klanten moeten betalen voor stroom die ze terugleveren

Eneco-klanten moeten betalen voor stroom die ze terugleveren
ANP

Ook Eneco laat klanten met zonnepanelen voortaan extra betalen, zolang de salderingsregeling nog van kracht is in Nederland. Volgens de Rotterdamse energieleverancier zijn de kosten die gemoeid zijn met het terugleveren van stroom namelijk toegenomen. "Deze wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen."

Salderingsregeling

Net als andere energiebedrijven zit Eneco ermee dat klanten met zonnepanelen door de salderingsregeling teruggeleverde stroom mogen afstrepen tegen hun eigen verbruik. Zij 'betalen' zo met dure stroom op momenten van grote vraag en weinig aanbod, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren als er veel elektriciteit voorhanden is en de prijzen laag zijn.

Eneco heeft daarom besloten dat klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten bij Eneco voortaan standaard 6 euro per maand meer gaan betalen aan zogeheten vastrecht. In de zomer wordt deze vastrechtverhoging vervangen door een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur stroom betalen. Ook bestaande klanten met een variabel contract krijgen zo met de verandering te maken. Volgens Eneco blijft het ondanks de extra kosten nog steeds interessant om in zonnepanelen te investeren.

Afbouwen salderingsregeling

Onlangs stemde een meerderheid in de Eerste Kamer tegen een voorstel om de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen. Eneco reageerde toen meteen al teleurgesteld. "We behouden een regeling waarbij klanten met zonnepanelen een forse financiële vergoeding ontvangen voor de opgewekte stroom, maar die hen totaal niet stimuleert om de opgewekte stroom ook direct te verbruiken", gaf het bedrijf toen aan. "Dit kan de overbelasting van ons elektriciteitsnet verder vergroten."

Onder meer Greenchoice en Vandebron gingen Eneco al voor met het verhogen van de kosten voor bezitters van zonnepanelen. Prijsvergelijker Energievergelijk.nl zei vorige week dat zonnepaneelbezitters inmiddels "benadeeld" worden door vrijwel alle energiebedrijven in Nederland.

Soms zijn er terugleverkosten bijgekomen, soms hogere vaste kosten. Ook gebeurt dit benadelen volgens Energievergelijk.nl door het ontbreken van klantenbonussen, de afwezigheid van meerjarige contracten, verhoogde tarieven en lage terugleververgoedingen.

Wat is de salderingsregeling? 

Stel je hebt zonnepanelen op je dak en die werken als kleine goudmijntjes. Op heldere dagen produceren ze meer elektriciteit dan je huis nodig heeft. Deze extra energie stuur je terug naar het elektriciteitsnet. Hier komt de salderingsregeling in het spel. Deze regeling is namelijk een soort magische formule waarmee je de stroom die je aan het net levert, kunt wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Simpel gezegd, voor elke kWh die je levert, betaal je één kWh minder op je energierekening. Het is alsof je een persoonlijke energiebank hebt waar je stroom in kunt storten en opnemen wanneer het jou uitkomt.

© ANP/LOESOE

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties