Help: binnenkort eigen bakje mee naar snackbar door nieuwe wegwerpregels

Nieuws
Help: binnenkort eigen bakje mee naar snackbar door nieuwe wegwerpregels
© BSR Agency
Nieuws

Help: binnenkort eigen bakje mee naar snackbar door nieuwe wegwerpregels

Help: binnenkort eigen bakje mee naar snackbar door nieuwe wegwerpregels
© BSR Agency

Een eigen bakje meenemen naar de snackbar en statiegeld betalen voor je McDonald's-drinkbeker. Het gaat vanaf 1 juli aanstaande toch echt gebeuren. Dan gaat er namelijk een nieuwe wet in voor wegwerpplastics.

Weg met het plastic

Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. Dit heeft natuurlijk ook grote gevolgen voor eten en drinken voor onderweg, afhaal en bezorging. Maar toch is het een feit dat we op dit moment met z'n allen jaarlijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen de vuilnisbak in donderen. Naast het feit dat dit in 2023 not done is, zet de Europese Wetgeving nog wat extra druk op de ketel. Volgens deze moet het gebruik van wegwerpplastics in Nederland namelijk terug worden gedrongen met 40 procent per 2026.

Dure grap

Ook in kartonnen drinkbekers en pizzadozen zit een plastic foam-laagje, dus niet alleen het ogenschijnlijke plastic waar moet het onderspit delven. Advies van de overheid is om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijd verpakking. Naast het feit dat ondernemingen een herbruikbaar alternatief moeten gaan aanbieden voor klanten, zal het ook mogelijk zijn doodleuk je eigen trommeltje of beker van huis mee te nemen.

Tupperware meenemen

Ondernemers zijn op het moment vooral op zoek naar verpakkingen waar geen plastic inzit. Want dan hoeven ze er én geen extra geld voor in rekening te brengen én geen herbruikbaar alternatief aan te bieden. Maar voor dranken en vette producten zijn er nog geen plasticvrije alternatieven. 'Om dat voor elkaar te krijgen, moet er chemisch geknutseld worden waardoor er toch plastic inzit', zegt Gert van Rootselaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarmee blijft een herbruikbaar alternatief bieden dus verplicht. Zet dus maar alvast je Tupperware goederen klaar, want vanaf 1 juli kunnen die mee in de tas naar de snackbar.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties