Het halen van een rijbewijs gaat compleet op de schop

Nieuws
Het halen van een rijbewijs gaat compleet op de schop
Nieuws

Het halen van een rijbewijs gaat compleet op de schop

Het halen van een rijbewijs gaat compleet op de schop

Minister Mark Harbers neemt maatregelen tegen misstanden in de rijschoolbranche. Er komen nieuwe regels voor beginnende automobilisten en strengere eisen voor rijinstructeurs. Dit is hard nodig volgens Harbers, gezien de lage slagingspercentages en fraude in de sector.

De nieuwe werkwijze moet niet alleen de slagingskansen verhogen, maar ook de verkeersveiligheid verbeteren, zo meldt de Telegraf. CBR-directeur Alexander Pechtold verwacht eerlijkere concurrentie en betere kwaliteit in de rijschoolbranche.

Een belangrijke wijziging is dat een rijopleiding wettelijk verplicht wordt. Nu is alleen een examen verplicht. Leerlingen moeten straks ook in het donker en met 130 kilometer per uur hebben gereden tijdens de opleiding. Daarnaast komt er een focus op sociaal rijgedrag. Deze veranderingen moeten de kwaliteit van de rijlessen verbeteren en misstanden zoals fraude en verkeerde lespakketten tegengaan.

Nieuwe opzet rijlessen: vier fasen

Rijlessen krijgen een nieuwe opzet met vier fasen, waarin leerlingen steeds complexere situaties oefenen. Er komt een systeem waarin je kunt zien welke vaardigheden je al hebt. Dit moet het rijonderwijs gestructureerder maken. Instructeurs behouden echter de vrijheid om hun eigen lesmethodes te gebruiken, zodat ze zich kunnen onderscheiden.

Extra examens voor rij-instructeurs

Ook rij-instructeurs krijgen nieuwe regels. Ze moeten een opleiding volgen bij een erkend instituut en elke vijf jaar hun bevoegdheid verlengen door theorie- en praktijkexamens af te leggen. Drie keer een onvoldoende betekent intrekking van de bevoegdheid. Dit moet de kwaliteit van de rijlessen garanderen.

Kosten en toekomstplannen

De nieuwe maatregelen brengen kosten met zich mee. Harbers denkt dat betere rijlessen uiteindelijk kosten zullen besparen doordat leerlingen minder vaak hoeven te herexamen. Extra verplichte examens voor leerlingen worden nog onderzocht. CBR-directeur Pechtold raadt leerlingen aan om zich goed te informeren over de slagingspercentages van rijscholen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties