Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee

Nieuws
Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee
ANP
Nieuws

Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee

Maanlander stort waarschijnlijk bij Nieuw-Zeeland in zee
ANP

Een kapotte Amerikaanse commerciële maanlander keert hoogstwaarschijnlijk donderdagavond (Nederlandse tijd) terug in de dampkring van de aarde. De brokstukken storten dan neer in de Grote Oceaan, ten noorden van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Fiji. Daar is het gevaar voor mensen het kleinst, meldt ruimtevaartbedrijf Astrobotic, dat de lander heeft ontworpen en gebouwd.

Maanlander Peregrine

De lander (Peregrine) werd vorige week gelanceerd. Na vertrek ontstond een brandstoflek. Het vaartuig was daardoor niet meer in staat om aan te komen op de maan. De Peregrine vloog nog wel richting de omloopbaan van de maan. Daarna keerde hij, zoals gepland, terug richting de aarde. Het was de bedoeling dat de zwaartekracht van de aarde het vaartuig dan het laatste duwtje zou geven om over te steken naar de maan.

In plaats daarvan is besloten om de lander te laten crashen op aarde. Dat moet vervuiling van de ruimte voorkomen. Daarom heeft de vluchtleiding de motoren aangezet. Met de laatste restjes brandstof kreeg het vaartuig 23 duwtjes, zodat hij de baan richting de maan verliet en koers zette richting de Grote Oceaan.

Vuurbal

Donderdagavond rond 22.00 uur Nederlandse tijd komt de lander waarschijnlijk de dampkring binnen. Hij wordt dan een grote vuurbal.

De missie Peregrine One was een proefvlucht. Astrobotic wil in de toekomst commerciële vluchten naar de maan uitvoeren om de Amerikaanse maanmissies te ondersteunen. Missies naar de maan zijn bijzonder lastig. Nog nooit is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd gecontroleerd op de maan te landen. Dat lukte alleen de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, China en India.

Als ruimtevaartuigen gecontroleerd terugkeren naar de aarde, worden ze gedumpt in de Grote Oceaan. Dat gebeurt doorgaans in een ander deel van de oceaan, ongeveer halverwege Nieuw-Zeeland en Chili. De dichtstbijzijnde eilanden daar zijn duizenden kilometers verderop, en die zijn ook nog eens onbewoond. Die plek heet de 'spacecraft cemetery'.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties