Oud-voetballer veroordeeld tot zeven jaar voor cocaïnehandel

Nieuws
Oud-voetballer veroordeeld tot zeven jaar voor cocaïnehandel
Nieuws

Oud-voetballer veroordeeld tot zeven jaar voor cocaïnehandel

Oud-voetballer veroordeeld tot zeven jaar voor cocaïnehandel

Oud-profvoetballer en ex-international David Mendes da Silva moet jarenlang de cel in. De rechtbank van Rotterdam heeft 7 jaar celstraf opgelegd vanwege zijn rol bij drugshandel. De 40-jarige oud-middenvelder van onder meer Sparta, Ajax en Oranje was betrokken bij de smokkel van bijna 180 kilo cocaïne via de Rotterdamse haven.

Strafbare handelingen

David zou betrokken zijn bij de invoer van drie partijen cocaïne, in totaal 1584 kilo. De rechtstreekse betrokkenheid bij de invoer van 74 en 105 kilo achtte de rechtbank bewezen. In de derde zaak, waarbij het om ruim 1300 kilo ging, sprak de rechtbank Mendes da Silva vrij van betrokkenheid bij de invoer, maar veroordeelde hem wel voor strafbare voorbereidingshandelingen.

Omkopen

Volgens de rechter kocht de ex-voetballer op verzoek van iemand anders een corrupte medewerker in de scheepvaart om. 'Hiermee regelde hij dat de locatie van de container met drugs werd doorgegeven, zodat de cocaïne uit de containers gehaald kon worden. De verdachte zou daar 50.000 euro voor krijgen en de corrupte medewerker zou 100.000 euro ontvangen'. In deze zaak was de drugs echter al ontdekt door de douane en in beslag genomen.

Spin in web

Tijdens het proces twee weken geleden zette het OM de Barendrechter neer als 'een spin in het web met contacten met corrupt personeel in de Rotterdamse haven en Schiphol'. De officier van justitie eiste tien jaar cel. 'Hij heeft enkele fouten gemaakt en is stapje voor stapje gaan meedoen', zei advocaat Sander Janssen daarover. 'Maar zijn rol wordt opgeblazen door het OM alsof hij bovenaan de piramide stond. Het zat meer in het midden en een eis van tien jaar is dan ook buitensporig hoog'. Er loopt nog een andere procedure bij de rechtbank om het geld dat Mendes da Silva zou hebben verdiend, af te pakken.

Voetbalcarrière

Mendes da Silva kwam zeven keer uit voor het Nederlands elftal en speelde sinds 2000 bij Sparta, Ajax, NAC Breda, AZ, Red Bull Salzburg en Panathinaikos. Hij sloot zijn carrière op 34-jarige leeftijd in 2017 af bij Sparta.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties