Storm Ciarán komt je tuinset omver blazen

Nieuws
Storm Ciarán komt je tuinset omver blazen
Nieuws

Storm Ciarán komt je tuinset omver blazen

Storm Ciarán komt je tuinset omver blazen

De herfst laat zich van zijn krachtigste kant zien met de komst van storm Ciarán. Eerder was er nog twijfel, maar nu staat vast dat Nederland niet gespaard blijft. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar voorspelt dat Ciarán morgen officieel als storm genoteerd zal worden.

Windkracht: hard

Aanvankelijk werd een windkracht 8 verwacht, maar recente berekeningen wijzen op een windkracht 9. Dit betekent dat er gemiddeld meer dan 75 kilometer per uur zal worden gemeten op Nederlandse meetstations. Vooral de westelijke kuststrook zal rond het middaguur de hoogste windsnelheden ervaren.

Probleem voor bomen

De storm zal van Zeeland naar Noord-Holland trekken. Hoewel het binnenland geen stormkracht zal ervaren, wordt er toch een 'flinke' windkracht 6 verwacht. Het feit dat veel bomen nog in blad staan, verhoogt het risico op omvallende bomen, vooral in stedelijke gebieden.

Gevaarlijke windstoten

In Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland kunnen windstoten oplopen tot 150-160 kilometer per uur. Hoewel er op sociale media gesproken wordt over een orkaan, benadrukt Middendorp dat het eerder gaat om een stormdepressie met orkaankracht. In Nederland geldt vanaf 10:00 uur code geel vanwege (zware) windstoten. Buienradar adviseert rekening te houden met zware windstoten tussen 75 en 100 kilometer per uur, en langs de kust zelfs tot 110 kilometer per uur.

Advies: werk thuis

De ANWB raadt aan om thuis te werken om file-ellende te vermijden. Door de combinatie van regen en wind kunnen files langer worden en vertragingen oplopen. Naar verwachting zal de windkracht tegen het einde van de middag afnemen, maar het blijft onstuimig.

Wordt storm Ciarán code rood?

Verwacht wordt dat storm Ciarán heftig tekeer zal gaan met windsnelheden die de 170 kilometer per uur kunnen overstijgen. Ter illustratie: op 26 december 1999 registreerde Saint-Brieuc in Bretagne windstoten van 174 kilometer per uur tijdens storm Lothar.

Op basis van de huidige prognoses lijkt Ciarán al sterk genoeg om een plek te bemachtigen in de ranglijst van krachtigste stormen. Het record voor de hoogste windsnelheid in Frankrijk is echter nog steeds 216 kilometer per uur.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties