Westland weigert asielzoekers: 'We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte'

Nieuws
Westland weigert asielzoekers: 'We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte'
ANP
Nieuws

Westland weigert asielzoekers: 'We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte'

Westland weigert asielzoekers: 'We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte'
ANP

In Westland is flinke weerstand tegen de nieuwe spreidingswet. Een meerderheid van de gemeenteraad staat niet achter de verplichting om asielzoekers op te vangen. "We laten ons niks opleggen," verklaart Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland stellig tegen Omroep West.

Opvangcrisis in Westland

De spreidingswet zou voor Westland betekenen dat er ongeveer 700 asielzoekers opgevangen moeten worden. Dit roept vragen op bij Guus Bakker van VVD Westland, hij benadrukt de bestaande huisvestingsproblemen voor jongeren, ouderen en arbeidsmigranten. "En dan moeten we nu wel 700 asielzoekers plaatsen, dat valt aan de gewone burger gewoon niet uit te leggen."

Weerstand tegen landelijk beleid

Fractievoorzitters van Westland Verstandig, GemeenteBelang, Forum voor Democratie en LPF delen de aversie tegen asielzoekers. "Er is hier geen draagvlak voor," zegt Keizer. "Van een democratie is met deze wet een dictatuur gemaakt. Maar wij staan nog wel achter de lokale volksvertegenwoordiging, en de lokale kiezer in Westland zegt nee tegen een azc."

Voet bij stuk

Keizer is resoluut: "Wat mij betreft gaat dit dan ook absoluut niet gebeuren. We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte, en er is hier gewoon geen plek. We gaan er alles aan doen om dit besluit tegen te houden."

Of Westland asielzoekers kan weigeren hangt af van de opvangcapaciteit in de rest van Zuid-Holland. "Als er op andere plekken voldoende opvang is, zal de provincie en dus ook het Rijk er geen probleem van gaan maken," legt Geerten Bogaard, hoogleraar decentrale overheden uit. "Maar is dat niet zo, dan wordt er ingegrepen."

Gemeente reageert

Ondanks de weerstand zegt een gemeentewoordvoerder dat Westland zich zal schikken naar de nieuwe wet en op zoek gaat naar opvangplekken. Echter, veel fractievoorzitters en raadsleden twijfelen aan de haalbaarheid. "Omwonenden gaan procederen," voorspelt VVD'er Guus Bakker.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties