Teksten Erasmusbrug zijn strafbaar, OM start onderzoek

Opmerkelijk
Teksten Erasmusbrug zijn strafbaar, OM start onderzoek

Teksten Erasmusbrug zijn strafbaar, OM start onderzoek

Teksten Erasmusbrug zijn strafbaar, OM start onderzoek

Het Openbaar Ministerie laat vandaag weten dat de op de Erasmusbrug geprojecteerde boodschappen volgens de Nederlandse wet strafbaar waren.

Op de Rotterdamse brug werden controversiële uitspraken geprojecteerd als "White Lives Matter" en "Merry White 2023", samen met een tekst van een Amerikaanse neonazi met de zin "We moeten het bestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen." Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft de politie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Is dat geen vrijheid van meningsuiting? 

Vrijheid van meningsuiting is een essentieel onderdeel van de Nederlandse wet, waarbij burgers het recht hebben om hun mening te geven of te denken wat ze willen. De vrijheid van meningsuiting kent echter bepaalde beperkingen. Het is verboden aan te zetten tot discriminatie of leden van een bepaalde groep te beledigen door middel van verbale of fysieke communicatie. Deze regels zijn ook van toepassing op wat er op oudejaarsavond op de Erasmusbrug te zien was. Deze actie was niet alleen in strijd met deze regels, maar vond plaats in een context die uiterst provocerend en schadelijk voor de samenleving was.

Neonazitaal

De gebruikte slogan - "We moeten het bestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen" - staat bekend onder het acroniem "14 woorden". Deze zin werd geschreven door een Amerikaanse neonazi die actief de ideologie van de blanke suprematie propageerde, wat deze situatie des te verontrustender maakt

Vooralsnog tast de politie in het duister over wie er achter de projectie zit.

 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties