Kick Out Zwarte Piet kondigt meerdere protesten aan tijdens Sinterklaasintocht

Show & Tel
Kick Out Zwarte Piet kondigt meerdere protesten aan tijdens Sinterklaasintocht
Show & Tel

Kick Out Zwarte Piet kondigt meerdere protesten aan tijdens Sinterklaasintocht

Kick Out Zwarte Piet kondigt meerdere protesten aan tijdens Sinterklaasintocht

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft een volle agenda komende maand. Zo hebben ze al vier locaties uitgestippeld waar ze willen protesteren. Op 25 november wordt het eerste dorp belaagd. Dit kondigt de organisatie vandaag aan op de Facebookpagina 'Zwarte Piet is Racisme'.

Vier plaatsen

De stichting 'Sint in Enter' heeft eerder een uitspraak gedaan waar KOZP niet blij mee is. Volgens de stichting 'moeten zwarte pieten zo lang mogelijk donkerbruin blijven'. Dat is de aanleiding voor KOZP om 25 november te gaan demonstreren in Enter.

De actiegroep voert de komende weken protest in zeker vier plaatsen, tegen zwarte pieten bij de intocht van Sinterklaas. Op zaterdag 18 november is er een demonstratie in De Lier, een dag later in Drunen en Etten-Leur, en op 25 november dus één in Enter. "We zullen ons inzetten om ook op die plekken Zwarte Piet uit te bannen", schrijft KOZP.

Slavernijverleden

De actiegroep wil dat Zwarte Piet definitief verdwijnt in het jaar waarin Nederland stil staat bij het slavernijverleden. "Voorafgaand aan het herdenkingsjaar hebben de regering en de koning excuses aangeboden voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

"Dit is echter betekenisloos zolang we niets doen aan de dagelijkse stereotyperingen van Zwarte Nederlanders en het wijdverspreide anti-zwart racisme in de samenleving", aldus Kick Out Zwarte Piet-opperhoofd Jerry Afriyie.

'Pikken jullie gedrag niet'

Niet iedereen heeft zin in het bezoek van KOZP. Een hoop mensen spreken hun ongenoegen uit in een reactie onder de aankondiging. "Ga jullie eigen zeurpiet en zielepiet-feest organiseren, maar ga niet een folklorisch kinderfeestje verstoren omdat jullie het thema niet aanstaat,'' reageert ene Gerben.

Ene John met een kort lontje zit zichzelf helemaal op te vreten: "Oké , en weer huilie huilie doen als de politie jullie niet genoeg beschermd? Veel mensen pikken jullie gedrag niet. Lijkt me vervelend als je weer moet afdruipen met een staart tussen je benen." De oprichter van KOZP reageert echter koeltjes: "We gaan ervanuit dat de mensen in Enter zich kunnen gedragen. Demonstreren is een grondrecht."

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties