Massale kritiek op Matthijs van Nieuwkerk na interview

Show & Tel
Massale kritiek op Matthijs van Nieuwkerk na interview
Show & Tel

Massale kritiek op Matthijs van Nieuwkerk na interview

Massale kritiek op Matthijs van Nieuwkerk na interview

Het is een paar dagen geleden dat Matthijs van Nieuwkerk naar buiten kwam met een interview waar hij zijn kant van het verhaal naar buiten bracht nadat zijn actualiteitenprogramma, De wereld draait door, onder vuur werd genomen. Toch zijn mensen niet erg enthousiast over zijn pleidooi: het regent kritiek op de oud-presentator.

Angstcultuur

Het begon op 18 november 2022, toen de Volkskrant een artikel publiceerde waarin DWDD werd beschreven als een "product van een angstcultuur". Meer dan 70 oud-medewerkers werden geïnterviewd, en velen van hen spraken over "structureel grensoverschrijdend gedrag" achter de schermen. Incidenten varieerden van verbale vernederingen tot confrontaties over technische fouten. Medewerkers durfden niet te klagen vanwege de onzekerheid over hun toekomst bij het programma.

Omgangsvormen

Na de publicatie van het artikel trok Van Nieuwkerk zich terug en ging door een periode van zelfreflectie. Hij erkent zijn rol in de problematische werkcultuur en betuigt spijt. Hij heeft ook gesproken met oud-medewerkers en biedt waar nodig zijn excuses aan. Van Nieuwkerk benadrukt dat het belangrijk is om het gesprek over omgangsvormen op de werkvloer te voeren.

Kritiek

Toch wordt dit niet door iedereen geaccepteerd. Bij RTL Boulevard waren met name Rob Goossens en Aran Bade flink kritisch op de voormalige DWDD-presentator. Rob vindt dat Matthijs zich er best wel makkelijk vanaf maakt, door niet in te gaan op specifieke voorbeelden en waar hij dat wel doet, is het een voorbeeld dat al is uitgepraat. 'Dus het is heel makkelijk om hier de hand over in eigen boezem te steken, want het is al klaar.'

Niet opletten

Ook bij Vandaag Inside werd het gedrag van Matthijs onder de loep genomen. Johan vindt vooral dat hij eigenlijk niets zegt. Wilfred vindt het vreemd dat hij niet doorhad dat er zoveel mensen wegliepen bij het programma. Volgens René: 'Dan ben je wel heel erg met jezelf bezig. Dan let je wel heel weinig op wat er in je omgeving gebeurt.'

Burn-out fabriek

Ook Humberto Tan laat weten het erg onwaarschijnlijk te vinden dat Matthijs zich er niet bewust van was dat zijn programma een 'burn-out fabriek' was: 'Kun jij je voorstellen als presentator dat je niet weet wat er met je redactie aan de hand is, waar je iedere dag mee werkt? Als er heel veel mensen uitvallen? (...) Dat weet je, omdat je met de mensen waar je mee werkt – maar goed, dat ben ik, ik ben niet Matthijs – wel een bepaalde band probeert te hebben'.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties