Ophef over bijlmerboek vol s*ksverhalen: 'Niks mis met zwarte mannen n**ken!'

Show & Tel
Ophef over bijlmerboek vol s*ksverhalen: 'Niks mis met zwarte mannen n**ken!'
Show & Tel

Ophef over bijlmerboek vol s*ksverhalen: 'Niks mis met zwarte mannen n**ken!'

Ophef over bijlmerboek vol s*ksverhalen: 'Niks mis met zwarte mannen n**ken!'

Op social media windt men zich flink op over de debuutroman Mimosa van Mette Maria van Dijk. Het boek van de 23-jarige schrijfster dat net is uitgekomen gaat over een personage dat haar ouders vraagt om een appartement te kopen in de Bijlmer waar ze graag 'met gangsters naar bed gaat'. In de reacties ontstaat er flinke ophef wegens de onnodige 'stigmatisering'.

Talloze mensen zijn van mening dat dit verhaal nooit gepubliceerd had mogen worden. Dit omdat de inhoud van racistische aard zou zijn en boordevol negatieve stigma's zou zitten. Op de achterkant van het boek is namelijk te lezen: 'Maria is student aan een kunstacademie. Omdat ze graag met gangsters naar bed gaat, vraagt ze haar ouders een appartement voor haar te kopen in de Bijlmer, in Amsterdam.'

'Achterstandswijk met gangsters'

Radio DJ Vonneke Bonneke schrijft: "Ufff wanneer gaan jullie eens een x stoppen met Bijlmer af te schilderen als een achterstandswijk met gangsters die alleen maar slechte dingen doen. Jullie beseffen niet hoeveel talentvolle mensen er in de Bijlmer.. dat dit anno 2033 nog kan is echt schandalig, ik hoop dat niemand dit boek koopt."

Een ander: "Mette, je bent medeplichtig aan een racistisch systeem. Het continueren van schadelijke stereotypering van de Bijlmer en diens Zwarte inwoners is gewoon laag en gevaarlijk. Hoop dat je ietsje minder goed slaapt door deze wetenschap, maar dat zal wel niet."

'Niks negatiefs aan zwarte mannen n**ken'

Maar heeft de publicatie van haar boevenbatsbundel ook daadwerkelijk haar nachtrust verstoord? Radiozender Fun X belt met de autrice om het eens te vragen.

In gesprek met Fun X vertelt Mette: "Ik wist niet eens dat mensen mijn boek zouden opmerken. Ik probeerde gewoon een psychologisch portret neer te zetten." De host leest even een anekdote voor uit het boek: "Ik wil in de bijlmer wonen zodat ik mijn zwarte buurmannen kan n**ken." Dat is overigens meteen de eerste alinea van haar 'psychologisch portret'. Mette neemt haar hitsige hoofdpersonage in bescherming: "Volgens mij is er niks negatiefs aan zwarte mannen n**ken."

Luister het complete fragment met Mette's verklaring hier.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties