Voor zóveel euro wordt er jaarlijks gestolen bij zelfscankassa's

Show & Tel
Voor zóveel euro wordt er jaarlijks gestolen bij zelfscankassa's
Show & Tel

Voor zóveel euro wordt er jaarlijks gestolen bij zelfscankassa's

Voor zóveel euro wordt er jaarlijks gestolen bij zelfscankassa's

De zelfscankassa: een vernuftig staaltje technologie om manskracht te sparen en daarmee ook de kosten. Nouja, supermakten hoeven misschien minder medewerkers te betalen, maar als blijkt dat je halve kiet wordt leeggeroofd, heeft zo'n 'zelfsteelkassa' dan eigenlijk wel zin? Er is nu onderzoek gedaan naar hoeveel er gekaapt wordt sinds de komst van deze robotcassière. En de uitkomst daarvan is niet zo best.

Smoesjes

Als je het lot in de graaigrage klauwen van de klant legt, kun je verwachten dat sommigen daar misbruik van maken. Het is dankzij de zelfscankassa een stuk gemakkelijker geworden om producten mee te nemen zonder af te rekenen. Soms wellicht perongeluk, maar ook absoluut bewust. "Oh, hij pakte de streepjescode niet" of "Ik heb dit product even over het hoofd gezien", zijn onder anderen de smoesjes die supermarktpersoneel geregeld aanhoren.

100 miljoen

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 34.000 leden van het Opiniepanel. Supermarkten ondervinden steeds meer last van winkeldiefstal sinds de invoering van de zelfscankassa. Jumbo maakte begin deze maand bekend dat er jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan producten uit hun supermarkten wordt gestolen.

Vooral jongeren

Het blijken voornamelijk jongeren die zich de sport van het bietsen eigen hebben gemaakt. Van de mensen onder de 35 jaar in het onderzoek zegt 1 op de 5 (19 procent) weleens iets niet af te rekenen. Terwijl 55-plussers dat naar eigen zeggen bijna nooit doen (4 procent).

Stelen uit principe

Sommigen doen het niet per se omdat ze niet wíllen betalen. Soms lukt het niet om een product te scannen en raakt je geduld op, legt een deelnemer uit. "Toen er na lang wachten geen medewerker kwam, was ik er klaar mee", zegt deze persoon. "En heb ik het gewoon in m'n tas gestopt."

Anderen doen het voor de adrenaline of uit principe. De boodschappen worden immers steeds duurder. Een onbemande kassa is een beetje de kat op het spek binden, wordt gezegd: "Het is vragen om problemen om mensen zelf voor kassamedewerker te laten spelen."

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties