Wie is Mona Mona Keijzer, de premierskandidaat van BBB?

Show & Tel
Wie is Mona Mona Keijzer, de premierskandidaat van BBB?
Show & Tel

Wie is Mona Mona Keijzer, de premierskandidaat van BBB?

Wie is Mona Mona Keijzer, de premierskandidaat van BBB?

Mona Keijzer heeft zich aangesloten bij de BoerBurgerBeweging (BBB) en gaat een gooi doen naar het premierschap tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als voormalig lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en voormalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, heeft ze een prominente plek in het publieke debat. Maar wie is Mona eigenlijk?

De carrière van Mona Keijzer

Mona Keijzer werd geboren op 9 oktober 1968 in Edam. Ze groeide op in een katholiek gezin en studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na haar studie ging ze aan de slag als advocaat en later als notaris. Haar professionele leven was dus aanvankelijk gericht op de juridische sector, maar het politieke toneel lonkte.

Politiek

In 2006 maakte Mona Keijzer de overstap naar de politiek en werd ze gekozen als lid van de gemeenteraad in Purmerend. Haar ster rees snel en in 2012 deed ze mee aan de lijsttrekkersverkiezing van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoewel ze die strijd verloor, won ze wel een zetel in de Tweede Kamer. In 2017 werd ze benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III. Hier hield ze zich onder andere bezig met het midden- en kleinbedrijf en consumentenzaken.

Bemiddelaar

Mona Keijzer heeft recentelijk veel aandacht gekregen voor haar rol als bemiddelaar in complexe zaken. Een van de meest opvallende is het kanaaldrama Almelo-De Haandrik. Ze presenteerde een rapport waarin ze pleitte voor een snelle en effectieve aanpak van de problemen rond het kanaal. Haar aanpak werd over het algemeen goed ontvangen en toont haar vermogen om in moeilijke situaties een middenweg te vinden.

Ontslag gekregen van Rutte

Mona Keijzer is niet onbekend met de hobbelige heuvels van de politiek. Een van de meest besproken momenten was haar kritiek op het coronabeleid van het kabinet. Hoewel ze deel uitmaakte van hetzelfde kabinet, was ze niet bang om haar mening te geven, waardoor ze ontslagen werd als staatssecretaris in het kabinet-Rutte III.

Caroline van der Plas wil niet

Caroline van der Plas, de leider van de BBB, heeft zichzelf niet aangemeld als kandidaat voor het premierschap. Ze heeft eerder al duidelijk gemaakt dat ze geen ambities heeft om minister-president te worden. In een interview met De Telegraaf in juli gaf ze aan dat zo'n rol een "grote impact" zou hebben op haar persoonlijke leven. Daarnaast ziet ze op tegen internationale reizen en ontmoetingen met leiders van andere landen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties