De Nederlandse overheid wil deze honden en katten gaan verbieden

Nieuws
De Nederlandse overheid wil deze honden en katten gaan verbieden

De Nederlandse overheid wil deze honden en katten gaan verbieden

De Nederlandse overheid wil deze honden en katten gaan verbieden

Minister Adema roept de Tweede Kamer op verdere maatregelen te nemen om het houden van katten en honden die fysiek lijden vanwege hun uiterlijk te ontmoedigen. Oftewel: we gaan in Nederland afscheid nemen van een aantal schattige maar intern verminkte hondjes.

Minister Piet Adema zegt daarover het volgende: "Dit onderwerp raakt me niet alleen als minister, maar ook als mens. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Daarom zetten we vandaag een stevige stap richting een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk. De houd- en vertoningsverboden waarmee ik dat wil bereiken zullen veel tijd vragen om zorgvuldig uit te werken. Ze zijn een complex streven, maar ook een juist streven."

Fokverbod

Het fokken van mismaakte honden en katten met dubbelgevouwen oren werd al in 2014 verboden, maar helaas gebeurt het nog steeds illegaal en blijven mensen ze als huisdier houden. Dit bracht minister Adema ertoe om een 'houdverbod' voor te stellen, wat zich automatisch ook zou vertalen in een handels- en importverbod.

Onwerkbare snuit

Bij het kiezen van een huisdier kiezen veel mensen vaak kenmerken die ze schattig of aantrekkelijk vinden - zoals korte snuiten bij honden of gevouwen oren bij katten - zonder er goed over na te denken of deze eigenschappen schadelijk zijn. Honden met een te korte snuit moeten voortdurend naar adem happen, waardoor dierenartsen in 2019 specifieke regels opleggen om te voorkomen dat honden met een snuit die korter is dan de helft van hun schedel worden gefokt.

Dit alleen is echter niet genoeg geweest om fysiek lijden bij deze dieren door hun uiterlijk te voorkomen, dus minister Adema wil overgaan op het instellen van een 'houdverbod'. Hij stelt nadrukkelijk dat geen enkel huisdier zou moeten lijden uitsluitend vanwege zijn uiterlijk, en roept alle mensen die dergelijke dieren bezitten of overwegen ze in de toekomst aan te schaffen op om na te denken over hoeveel ongemak en leed hun huisdieren kunnen ondervinden vanwege hun uiterlijke kenmerken, alvorens beslissingen te nemen.

Gaat de overheid honden afpakken? 

Vooralsnog zal de overheid, zodra er een verbod wordt ingesteld, een overgangstermijn hanteren voor dieren die al in bezit zijn – die mogen dus blijven. Het verbod geldt enkel voor mensen die een nieuw dier met schadelijke uiterlijke kenmerken willen.

 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties