Frans Bauer is fel tegen vuurwerkverbod: "Ik hou écht van afsteken!"

Show & Tel
Frans Bauer is fel tegen vuurwerkverbod: "Ik hou écht van afsteken!"
Show & Tel

Frans Bauer is fel tegen vuurwerkverbod: "Ik hou écht van afsteken!"

Frans Bauer is fel tegen vuurwerkverbod: "Ik hou écht van afsteken!"

Frans Bauer en Renze Klamer voeren discussie over het instellen van een vuurwerkverbod. De twee zijn het compleet met elkaar oneens. Waar Renze als een bange kat onder de bank kruipt bij elke knal, heeft Fransje vermoedelijk zelfs geurkaarsen in huis met buskruit-odeur. "Ik hou er écht van!"

Over een kleine twee weken mag heel Nederland weer de hemel verlichten met vuurwerk. Steeds meer mensen zijn er op tegen. Zij vinden het bloedlink dat elke gek maar mag rotzooien met de kleurrijke explosieven en vrezen voor alle vingers en oogballen die gaan sneuvelen. Kan dit nog wel anno 2024? De meningen zijn verdeeld en zo ook bij Frans Bauer en Renze Klamer.

Zelf afsteken

Bauer is een groot voorstander van zelf afsteken, vertelt hij in de talkshow Renze. “Ik ben wel van vuurwerk, ja, ik vind het wel mooi.” Gastheer Renze Klamer: “Ook van zelf afsteken?”

Frans zegt van wel: "Als ik enigszins de kans krijg wel. Ik ben er echt serieus wel een fan van. Het is natuurlijk wel verstandig dat je dat dan veilig doet.”

Ongelukken

Renze vraagt vervolgens of hij niet liever naar een vuurwerkshow gaat, in plaats van zelf pakketten in huis halen. Daar is Frans kort en bondig over: "Nou, ik ben eerlijk. Ik hou wel echt van zelf afsteken." Hij oppert dat de Chinezen het zelfs dagelijks doen. "Ik vind het wel iets moois hebben."

Renze kan erom lachen, maar bekommert zich om de veiligheid van zijn medemens. “Ik ben het wel met je eens. Ik was vroeger echt… Ik wist wat een rotje kostte in zes verschillende vuurwerkwinkels. Ik wist echt alles, maar als je op een gegeven moment de statistieken ziet over het aantal ongelukken elk jaar, dan denk je toch wel: ja…” Hij denkt daarom dat een centrale vuurwerkshow de oplossing is. “Als je naar zo’n vuurwerkshow gaat, dan heb je veel mooier vuurwerk dan ik zelf kan betalen en je staat er alsnog dichtbij.”

Leeftijdgrens

Frans begint dan over zijn jeugd en hoe hij vuurwerk als klein jochie zo spannend vond. Renze: “Het was megaspannend, maar het was ook niet altijd helemaal veilig als ik nu terugdenk. Het is beter denk ik dat er vuurwerkshows zijn, maar jij wil het liefst zelf blijven afsteken?”

Frans gaat vermoedelijk wel wat brievenbussen opblazen deze december, maar wil toch de zorgen van Renze in acht nemen: “Ik vond het als kind mooi, maar heel eerlijk: het is gevaarlijk, dus de manier waarop je het afsteekt is wel van belang. Misschien moet je het op een bepaalde leeftijd inschalen.”

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties