Jutta Leerdam openhartig over strijd met eetstoornis: 'ik had mezelf zo gebrainwasht'

Show & Tel
Jutta Leerdam openhartig over strijd met eetstoornis: 'ik had mezelf zo gebrainwasht'
Show & Tel

Jutta Leerdam openhartig over strijd met eetstoornis: 'ik had mezelf zo gebrainwasht'

Jutta Leerdam openhartig over strijd met eetstoornis: 'ik had mezelf zo gebrainwasht'

Robbert Rodenburg sluit dit seizoen van zijn interviewserie 'Open Kaart' af met niemand minder dan ijsacrobaat Jutta Leerdam. Zoals altijd weet hij de gevoelige snaren van zijn gasten te bespelen als geen ander. Hij vraagt Jutta naar haar onzekerheden en de schaatster vertelt hoe ze slachtoffer werd van haar eigen ijzersterke discipline.

Sociale leven in een wurggreep

Leerdam schetst hoe het sporten op hoog niveau haar sociale leven in een wurggreep heeft. Feestjes, bruiloften en familiebijeenkomsten moet ze regelmatig overslaan omdat ze in het buitenland vertoeft en non stop aan het trainen is. De verjaardag van oma werd meerdere malen geskipt en een avondje zorgeloos onder de biertap hangen zit er al helemaal niet in, want met een kater word je geen wereldkampioen. Goed, je grootmoe en een alcoholische versnapering afwijzen is nog tot daar aan toe, maar Jutta onthult dat er zelfs een periode was waarin ze elke mogelijk ongezonde snack aan haar neus voorbij liet gaan.

Discipline leidt tot eetstoornis

Robbert vraagt haar op een gegeven moment of ze wel eens heeft geworsteld met haar discipline. "Ik heb wel eens teveel discipline gehad, dat ik te veel op het verkeerde focuste. Ik sloeg helemaal door in voeding. Ik wilde zo perfect zijn. Ik wilde zo dun mogelijk zijn." Ze vertelt dat ze er de hele dag obsessief mee bezig was. "Niks ongezonds at ik. Geen stukje chocola, niks. Ik had het gewoon compleet geblokt alsof ik het niet eens lekker vond. Ik had als het ware mezelf gebrainwasht." Dat ze de repen chocola als vliegen van zich afsloeg had ook een keerzijde: "Ik werd zo dun dat ik letterlijk al mijn spieren had verbrandt. Er vielen zo plukken haar uit mijn hoofd onder de douche."

Stemmetje in haar hoofd

Robbert vraagt of ze er buiten de uitvallende blonde lokken nog andere lichamelijke klachten aan overhield. "Ik ben 4 jaar lang niet ongesteld geworden,'' openbaart ze. Gelukkig heeft ze haar dwangmatige eetpatroon inmiddels doorbroken. Ze voelt zich sterker en heeft haar knoertharde pantser van spieren weer opgebouwd. Wel blijft ze, naar eigen zeggen, altijd last hebben van een stemmetje in haar hoofd dat fluistert"je bent te dik." Bekijk het complete interview hier.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties