Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

Sport
Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

Vandaag is voetballegende Pelé na een kort ziektebed overleden in het Albert Einstein-ziekenhuis te São Paulo. Hij werd 82 jaar. De Braziliaan had darmkanker en ernstige problemen aan zijn nieren en hart.

Bekijk enkele hoogtepunten uit Pelé's carrière hieronder:

Wie was Pelé?

Pelé wordt algemeen beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden. Hij wordt toegeschreven aan het transformeren van de sport en het revolutioneren van de manier waarop het werd gespeeld tijdens zijn hoogtijdagen in de jaren 1950, 1960 en 1970. Hij verwierf wereldwijde bekendheid en erkenning voor zijn uitzonderlijke talent op het veld en werd een internationaal icoon en een symbool van de uitmuntendheid van het Braziliaanse voetbal.

Geboren als Edson Arantes do Nascimento op 23 oktober 1940 in Três Corações, Brazilië, begon Pelé professioneel voetbal te spelen toen hij slechts 15 jaar oud was. Na zijn debuutseizoen werd hij snel beroemd in Zuid-Amerika en Europa met zijn indrukwekkende doelpunten. Hij scoorde meer dan 1.000 doelpunten tijdens zijn carrière op alle niveaus - inclusief club-, internationale en vriendschappelijke wedstrijden - en won talloze onderscheidingen, waaronder drie wereldkampioenschappen met het Braziliaanse nationale team.

Pelé's vroege leven

Als kind verhuisde Pelé met zijn familie naar Bauru toen hij acht jaar oud was. Hier begon hij futebol de salão (zaalvoetbal) te spelen, een populaire vorm van straatvoetbal die in Brazilië populair was geworden sinds de introductie ervan door Charles Miller in 1894. Hij kreeg al snel een reputatie als uitstekende speler en tekende uiteindelijk bij Santos FC toen hij pas 15 jaar oud was. In zijn debuutwedstrijd scoorde hij twee keer tegen Corinthians Santo Andre; vanaf dat moment werd Pelé steeds sterker en werd hij bekend als "O Rei" ("De Koning").

In 1957 werd Pelé de jongste winnaar ooit van de Copa Libertadores - het Zuid-Amerikaanse equivalent van de UEFA Champions League - en hielp Santos tussen 1958 en 1962 zes Campeonato Paulista-kampioenschappen te winnen. Tijdens deze periode maakte hij ook zijn internationale debuut voor Brazilië tegen Argentinië in 1957 toen hij 16 jaar oud was.

Hij scoorde één doelpunt in een 2-1 overwinning voor Brazilië - de eerste van nog veel meer successen voor zowel club als land tijdens zijn illustere carrière.

Prestaties van Pelé

Pelé bereikte een aantal opmerkelijke prestaties tijdens zijn carrière; deze omvatten het worden van de enige voetballer die drie FIFA World Cup titels won (1958, 1962 en 1970); hij werd uitgeroepen tot FIFA Speler van de Eeuw; hij werd een Ambassadeur voor de Vrede door UNESCO; hij brak het wereldrecord voor meest gescoorde internationale doelpunten (77); hij werd benoemd tot erevoorzitter van Santos FC; eredoctoraten ontvangen van universiteiten over de hele wereld; optreden in films zoals Escape To Victory (1981) met Sylvester Stallone; minister van Sport worden onder de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva; een gouden medaille ontvangen van Paus Johannes Paulus II; verschillende succesvolle zakelijke ondernemingen starten zoals PELE Sports & Entertainment Group Inc.het opzetten van verschillende filantropische organisaties, zoals de Pele Foundation, die kansarme kinderen helpt hun dromen te verwezenlijken door middel van sport.

Pelé's erfenis

Pelé's nalatenschap is enorm geweest, zowel binnen als buiten voetbalkringen. Zijn levensverhaal is inspirerend voor miljoenen mensen over de hele wereld die net als hij in armoede zijn opgegroeid of die door economische of sociale beperkingen moeite hebben gehad om hun dromen te verwezenlijken.

Door keihard werken, toewijding en talent kon Pelé deze obstakels overwinnen en uitgroeien tot een van de meest gerespecteerde sporters ooit, wat veel mensen over de hele wereld die nu met soortgelijke problemen kampen, de hoop heeft gegeven dat ook zij iets van hun leven kunnen maken, hoe moeilijk het soms ook lijkt.

Bovenop deze inspirerende impact op het leven van mensen wereldwijd, is het ook eerlijk om te zeggen dat er zonder Pelé geen modern spel zou zijn zoals we dat nu kennen - hij revolutioneerde hoe voetbal werd gespeeld door tactieken als pressing hoog in het veld die vandaag de dag gemeengoed zijn, maar ongehoord waren voordat Pelé op het toneel kwam - waardoor hij niet alleen een van de grootste spelers ooit is, maar ook een van de grootste vernieuwers.

 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties