Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje peuken

Nieuws
Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje peuken
Nieuws

Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje peuken

Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje peuken

Het lijkt wel een jaarlijkse traditie. Op 1 april – nee, dit is geen grap – trekt de Rijksoverheid weer aan de touwtjes van de tabaksbelasting. En net als vorig jaar, toen de prijs van je geliefde pakje sigaretten al omhoog ging, kun je nu weer een duit in het zakje doen.

Nieuwe prijzen sigaretten - per 1 april 2024

De prijsverhoging komt op het volgende neer:

  • De prijs van een pakje sigaretten (20 stuks) wordt met € 0,93 extra verhoogd naar een gemiddelde prijs van € 11,10.
  • De accijns per pak shag (50 gram) gaat met € 3,60 omhoog. De gemiddelde prijs komt daardoor op € 24,14.
  • De accijns op sigaren en cigarillo’s wordt 11% van de verkoopprijs.

Nationaal Preventieakkoord

Deze stap is onderdeel van een groter plan, het Nationaal Preventieakkoord, met een nobel doel voor ogen: een rookvrije generatie in 2040. Klinkt ver weg, maar elke verhoging brengt dat doel dichterbij. En laten we wel wezen, naast sigaretten worden ook de prijzen van sigaren, shag, volumetabak en heatsticks verhoogd. Dus, waar je ook van houdt, je ontkomt er niet aan.

Roken is immers nog steeds dodelijk

Maar waarom deze financiële aderlating? Simpel: roken is een dure hobby, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de samenleving. Jaarlijks zwaaien 20.000 mensen het leven uit door roken of meeroken. Daarom grijpt de overheid in, om de volksgezondheid te beschermen en tegelijkertijd de armoede te bestrijden en de koopkracht van mensen met een lager inkomen op te krikken. Een deel van de extra inkomsten komt uit deze belastingverhogingen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties